Бранко Героски

Слободен Печат / Плусинфо

Бранко Героски е главен уредник на дневниот весник „Слободен печат“ и интернет страницата „Плусинфо“.

Повеќе од три децении Героски е професионален новинар, уредник и основач на независни медиуми. Тој е и еден од главните основачи на првиот независен дневен весник „Дневник” (1996) и негов прв главен уредник. Исто така е и иницијатор на дневните весници „Шпиц” (2006) и „Слободен печат”, како и интернет порталот „Плусинфо” (2012).

Роден е во 1962 година. Дипломира на Интердисциплинарни студии по новинарство на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Во моментов е професионален едукатор на Едногодишната школа за новинарство во организација на Македонскиот Институт за Медиуми (2004) и Школата за новинарство и односи со јавноста.

Героски е и професионален обучувач на млади новинари, автор на многу објавени книги како „Биди новинар” (2005) и „Научи да пишуваш” (2010), како и активист за граѓанско општество.